TechFood Practic

Zakończyła się II edycja warsztatów TechFood Practic. W tym roku podjęliśmy temat efektywności energetycznej w przemyśle spożywczym. Rosnące ceny mediów oraz zaostrzające się przepisy środowiskowe zmuszają producentów do optymalizacji procesów produkcyjnych. Kontrola kosztów i podnoszenie efektywności energetycznej staje się jedyną ścieżką do osiągnięcia korzyści ekonomicznych bez znacznych inwestycji. Jak się do tego zabrać?

       Istotę audytów i efektywności oraz aktualnych trendów rynku energetycznego przybliżył dr inż. Piotr Danielski – wiceprezes zarządu DB Energy. Pełne wystąpienie pod linkiem: https://prezi.com/view/RjfO5OcLl1VQzJd38iAj/

Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego dla przemysłu to temat kolejnego wystąpienia: „Kogeneracja, trigeneracja i poligeneracja” zaprezentowanego przez: Andrzeja Plutę z CES i Dariusza Bliźniaka z TRMEW Obrót. Obydwie firmy ściśle współpracują gwarantując swoim klientom sprawdzone, kompleksowe rozwiązania.

Natomiast Robert Gozdalik z ELEKTRONIKA SA zainteresował uczestników „Energooszczędną pompą na CO2” z powodzeniem stosowaną w przemyśle. Q-ton to wysokowydajna pompa ciepła powietrze-woda, produkująca c.w.u. nawet do 90oC (https://www.mhi.info.pl/pompy-ciepla/pompa-ciepla-q-ton).

      Optymalizacja energetyczna wiąże się nie tylko z wytwarzaniem, ale i odpadem po produkcji. Porównania opłacalności dwóch metod oczyszczania ścieków dokonał Tomasz Kijowski z ENPROTECH.

Tomasz Kijowski i Marcin Jakubiak, DELTAP TECH

Aspektami wymiany ciepła zajął się ekspert w kwestii wymienników – firma KELVION. Michał Łukaszewicz i Marek Gumułczyński omówili ulepszenia wymienników płytowych oraz płaszczowo-rurowych, a także zaprezentowali ekonomizery i podgrzewacze powietrza.

Monitoring mediów najlepiej pozostawić specjalistom automatykom. W tym temacie swoje sukcesy zaprezentował Tomasz Prusinowski z ATER Logic. Wszystko, co mierzalne można poprawić, a to przynosi efekty ekonomiczne.

Duże zainteresowanie wzbudziła prezentacja firmy ACTIVTEK. Marcin Chłopek przedstawił nową generację filtrów elektrostatycznych do oczyszczania powietrza w kanałach wentylacyjnych. Natomiast Technologia RCI oparta na urządzeniach typu INDUCT doskonale sprawdza się w dezynfekcji powietrza w przemyśle spożywczym.

Innowacyjną optymalizację kosztów mycia układów zamkniętych zaprezentowała firma KERSIA (HYPRED). Maciej Szczepanik i Krzysztof Czaczkowski przedstawili nowy preparat alkaliczny DEPTAL MP, zastępujący w stacjach CIP dwa etapy mycia (kwaśny i zasadowy). Oszczędność energii elektrycznej poprzez wdrożenie nowych systemów pompowych to temat prezentacji firmy DeltaP Tech. Marcin Jakubiak omówił konkretne przykłady realizacji, które skutkowały obniżeniem zapotrzebowania na moc elektryczną.

Marta Marjanowska i Zygmunt Zander 
 

Natomiast ekonomiką czyszczenia zbiorników, przy użyciu głowic myjących AWH, zainteresował wszystkich Marcin Kmiotek z NEUMO.

        Jak istotną rolę w przemyśle spożywczym odgrywa woda mamy wszyscy świadomość. Jan Marjanowski – właściciel MARCOR pokazał przykłady realizacji z zakresu recyklingu i odzysku wód poprocesowych. Omówił również technologie, które pozwalają na obniżenie kosztów wynikających z nowych przepisów Ustawy „Prawo wodne”.

Możliwe źródła finansowania inwestycji i udoskonaleń to domena firmy BIG-POL. Wiesław Wasilewski omówił rodzaje dotacji dla przemysłu spożywczego.

Nad sprawnym przebiegiem całości czuwał prof. Zygmunt Zander.

Uroczysta kolacja

A gdy innowacja spotyka historię? Scenariusz jest tylko jeden: odrobina retrospekcji – uroczysta kolacja na dziedzińcu Zamku Gniew. Doświadczona, rycerska załoga twierdzy bawiła gości w konkurencjach wymagających sprawności wokalnej i fizycznej. Była też drobna loteria. Wszystko przy dużej dawce aury historycznej i doskonałego poczucia humoru.

Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom za udział i zaangażowanie.

Pozdrawiam i do następnego roku!

Marta Marjanowska

www.techfoodpractic.pl