IFFA 2016

Targi IFFA 2016 zakończone rekordową liczbą wizytujących i wystawców.

 

IFFA, najważniejsze targi przetwórstwa mięsnego zakończyły się pełnym sukcesem. Do Frankfurtu nad Menem między 7 a 12 maja 2016 przyjechało ponad 63.000 branżystów ze 143 krajów, czyli prawie 5% więcej niż w roku 2013. Prawie 66% z nich stanowili wizytujący spoza Niemiec. Najwięcej przedstawicieli przemysłu przetwórstwa mięsnego przybyło z Rosji (2.574), Hiszpanii (2.139), Polski (1.993) oraz Włoch (1.802), Holandii (1.750), Chin (1.392),

 

USA (1.407), Austrii (1.289), Australii (1.111) i Ukrainy (1.053). Rekordową liczbę zanotowano także po stronie wystawców – w tym roku było ich aż 1.027 z 55 krajów, podczas gdy na poprzedniej edycji targów swoje produkty prezentowało 966 przedsiębiorstw. Kompletna oferta dotycząca pakowania, zaopatrzenia, technik pomiarowych i metod ważenia, a także przetwórstwa i cięcia została przedstawiona na powierzchni wystawienniczej wynoszącej 110.000 metrów kwadratowych.

 

Z Polski wystawiło się 31 firm: ATT, AWE, Bogucki, Brokelmann, CleanAccess, Darmex Casing, Ekomex-Pilsniak, Fabios, FHP PAK Sp. z o.o., Interfiber, Inwestpol-Consult., Kulinaria, MAGA-Morawski, Metalbud, Nomax Trading, N&N, PH Amjadi Intenational, Podanfol, Promar PPH, REVIC, Rex-Pol, Zust Needles, DAT-Schaub Polska, KADEK, FCASE, Schur Flexibles Poland, Flavours Factory, Intemik, WIBO-BT, IKER, Northpack.

 

„Podczas tegorocznego spotkania pod hasłem „Meet the Best!” we Frankfurcie zgromadziła się cała branża przetwórstwa mięsnego. Wszyscy przybyli tu po to, aby poznać wizję przyszłości branży oraz zobaczyć najważniejsze innowacje. Targi IFFA są i będą wiodącym wydarzeniem branży przetwórstwa mięsnego, co potwierdza zwiększona liczba wystawców i odwiedzających. Wysoki stopień internacjonalizacji, obecność liderów branży oraz zaawansowana innowacyjność produktów i technologii mówią same za siebie.” Wolfgang Marzin, prezes zarządu Messe Frankfurt.

 

 

Odwiedzający i wystawcy oceniają targi bardzo pozytywnie

Statystyki prowadzone przez organizatora wykazały, że 97 % wizytujących osiągnęło swoje cele targowe. Największe grupy branżystów, którzy odwiedzili targi IFFA 2016 to przede wszystkim reprezentanci handlu detalicznego, przemysłu przetwórstwa mięsnego i rzemieślniczego przetwórstwa mięsa. Jeśli chodzi o wystawców, podczas sześciu dni targowych, 87 % spełniło swoje oczekiwania w pełni.

 

Najważniejsze tematy na targach IFFA 2016

 

Jakość, bezpieczeństwo produktów oraz możliwość ich identyfikacji są najważniejszymi aspektami przy wyborze odpowiednich maszyn, urządzeń oraz opakowań używanych w przemyśle przetwórstwa mięsnego. Istotnym tematem dla branży jest także optymalizacja produktywności poprzez wydajność energii, proste metody czyszczenia oraz automatyzacja procesów i rozwiązania przyjazne środowisku.

 

W przemyśle mięsnym należy sięgnąć do tendencji oraz przyzwyczajeń konsumentów. Nowymi trendami w branży są zatem hasła takie jak dania typu convenience, „Imbiss to go” oraz produkty będące substytutem mięsa. Dodatkowo poruszana jest kwestia dodatków do jedzenia – zwolenników produktów pozbawionych  dodatkowych składników jest bowiem coraz więcej. Zwracana jest poza tym uwaga na redukcję użycia soli bez ryzyka utraty smaku produktów.

 

Bogaty program towarzyszący

 

Obok innowacji produktowych wystawców, organizatorzy targów IFFA zaoferowali atrakcyjny program wydarzeń towarzyszących. Wykłady wraz z pokazami praktycznymi na IFFA Forum, panele dyskusyjne oraz międzynarodowe konkursy to tylko niektóre z nich. Uczestnicy mogli nie tylko wymienić informacje branżowe, ale także zawiązać nowe kontakty biznesowe.

 

Już teraz zapraszamy na kolejną edycje targów IFFA, która odbędzie się we Frankfurcie nad Menem w terminie 4 – 9 maja 2019.

 

Polecamy także targi Meat Expo China, które odbędą się od 14 do 16 listopada 2016 roku w Szanghaju.

 

Więcej informacji dostępne na:

www.iffa.com/presse

Przedstawicielstwo targów IFFA na Polskę

ul. Mołdawska 7/141 02-127 Warszawa

Tel. 22 49 43 200

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.