Polski drób w Chinach – otwarcie przedstawicielstwa branży w Szanghaju

 

W dniu 23 września uroczyście otwarto przedstawicielstwo polskiej branży drobiarskiej w Chinach. Jest to kolejny ważny krok w kierunku zwiększenia eksportu rodzimych wyrobów na tamtejszy rynek. Projekt koordynuje Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, która już od pewnego czasu prowadzi działania promocyjne na kontynencie azjatyckim. Głównymi zadaniami placówki będą m.in. dalsza budowa i zacieśnianie relacji między polskimi producentami a przedsiębiorcami oraz instytucjami rządowymi w Chinach, a także gromadzenie i analiza danych rynkowych.

Na zdjęciu od lewej: Mirosław Szałkowski (członek zarządu KRD-IG), Marek Wejtko, (Radca Generalny w Ministerstwie Rozwoju),  Mirosław Gajewski (Ambasador RP w Pekinie), Piotr Nowotniak (Konsul Generalny RP w Szanghaju), Łukasz Dominiak (Dyrektor Generalny KRD-IG), Andrzej Pieczonka (WPHiI Konsulatu RP w Szanghaju), Maciej Łojek (Szef Przedstawicielstwa)

Na zdjęciu od lewej: Mirosław Szałkowski (członek zarządu KRD-IG), Marek Wejtko, (Radca Generalny w Ministerstwie Rozwoju),  Mirosław Gajewski (Ambasador RP w Pekinie), Piotr Nowotniak (Konsul Generalny RP w Szanghaju), Łukasz Dominiak (Dyrektor Generalny KRD-IG), Andrzej Pieczonka (WPHiI Konsulatu RP w Szanghaju), Maciej Łojek (Szef Przedstawicielstwa)

Zwiększenie poziomu eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin to jedna z istotnych ścieżek rozwoju rodzimego sektora drobiarskiego. Działania w tym zakresie aktywnie prowadzi Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, m.in. w ramach trzyletniej kampanii współfinansowanej przez Unię Europejską – „Europejski Drób w Jakości Siła”. Ich rezultatem jest podpisanie memorandum z Chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA), które usprawni rozwój polskiego eksportu na tamtejszy rynek. Kamieniem milowym w polsko-chińskich relacjach eksportowych było także porozumienie w sprawie kontroli substancji niepożądanych w produktach drobiowych trafiających na tamtejszy rynek podpisane w czasie ostatniej wizyty prezydenta Chin w Polsce.

Na zdjęciu od lewej: Maciej Łojek i Łukasz Dominiak

Na zdjęciu od lewej: Maciej Łojek i Łukasz Dominiak

Polskie mięso drobiowe cieszy się w Azji coraz większą popularnością - jesteśmy obecnie jedynym dostawcą drobiu z Europy na rynek Chin. W ubiegłym roku wartość eksportu rodzimych produktów drobiowych na rynek chiński przekroczyła 105 mln zł., a dzięki dalszej współpracy może wzrosnąć nawet do 2 mld zł. Uzyskanie tak silnej pozycji nie byłoby możliwe bez znaczącego wkładu i zaangażowania przez związane z Izbą podmioty. Wierzymy, że otwarcie oficjalnego przedstawicielstwa polskiego sektora drobiarskiego w Szanghaju przyczyni się do wzrostu liczby zakładów eksportujących do Chin, zwiększy wiedzę na temat wysokiej jakości polskiego drobiu, a także wspomoże rozwój kontaktów biznesowych z chińskimi partnerami. Jesteśmy przekonani, że na tej kanwie uda się nam zbudować nie tylko silną pozycję krajowego sektora drobiarskiego. Ponadto, biorąc pod uwagę fakt, iż otwarcie Przedstawicielstwa przez polską organizację branżową, jest pierwszą tego typu inicjatywą w Chinach, mamy nadzieję, iż pozostałe branże sektora spożywczego zainteresowane eksportem do Państwa Środka, pójdą naszym śladem – ocenia Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, który, wraz z przedstawicielami polskiego sektora drobiarskiego, wziął udział w uroczystości otwarcia Przedstawicielstwa.

Na zdjęciu od lewej: Mirosław Szałkowski, Marek Wejtko, Mirosław Gajewski, Łukasz Dominiak

Na zdjęciu od lewej: Mirosław Szałkowski, Marek Wejtko, Mirosław Gajewski, Łukasz Dominiak

Wydarzenie swoją obecnością zaszczycił Radca Generalny w Ministerstwie Rozwoju – Pan Marek Wejtko, Ambasador RP w Pekinie – Pan Mirosław Gajewski wraz z Radcą Ambasady – Panią Blanką Gołębiowską, Radca WPHiI w Pekinie – Pan Robert Góralczyk, a także przedstawiciele polskiej placówki dyplomatycznej w Szanghaju na czele z Konsulem Generalnym RP w Szanghaju – Panem Piotrem Nowotniakiem oraz Konsulem WPHiI w Szanghaju – Panem Andrzejem Pieczonką. W wydarzeniu uczestniczyli także przedstawiciele władz i administracji chińskiej, w tym m.in. AQSIQ i CNCA oraz tamtejszego biznesu.

Na zdjęciu od lewej: Wang Junbing (Sekretarz Generalny CIQA), Łukasz Dominiak

Na zdjęciu od lewej: Wang Junbing (Sekretarz Generalny CIQA), Łukasz Dominiak

Na przestrzeni ostatnich miesięcy Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza uczestniczyła w szeregu rozmów z przedstawicielami administracji ChRL. Ich rezultatem było nawiązanie współpracy z miejscowymi służbami weterynaryjnymi – AQSIQ oraz CNCA – odpowiadającymi za akredytację zakładów drobiarskich do eksportu na rynek Chińskiej Republiki Ludowej. Wśród najważniejszych spotkań poświęconych współpracy Polski i Chin znalazły się m.in. udział Dyrektora Generalnego KRD-IG Łukasza Dominiaka w misji Komisarza Unii Europejskiej Phila Hogana do Chin i Japonii w połowie kwietnia br., udział przedstawicieli Izby w prestiżowym Międzynarodowym Szczycie Importu i Exportu Produktów Spożywczych w czerwcu w Szanghaju oraz w targach w Ningbo. W maju bieżącego roku KRD-IG odpowiadała za realizację promocji europejskiego drobiu, w ramach programu „Europejski drób – w jakości siła” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, podczas targów SIAL China – jednej z największych imprez targowych sektora rolno-spożywczego w Azji.